La igualtat encara és assignatura pendent

balance

Fa goig veure que cada any les manifestacions reivindicatives del 8 de març són més nombroses, i que cada cop hi ha més homes que hi donen suport i hi participen. Tanmateix les reivindicacions segueixen sent les mateixes. Passen els anys i se sumen generacions, però l’avenç és molt minse, massa. Provocar canvis culturals en una societat és lent però potser ens hauríem de preguntar si tots posem el que cal posar de la nostra part. A nivell personal, d’administracions, empreses, polítics i societat civil. Anunciar noves mesures dirigides a disminuir o eliminar les diferències entre gèneres, més que demostrades i que existeixen en tots els àmbits, és potser un primer pas , però cal que siguin efectives i no només anuncis cara a la galeria.

En els dies previs a la celebració de la diada del 8 de Març, l’allau de comunicats d’empreses i institucions que volien fer saber el seu posicionament al respecte de la situació de la dona va ser aclaparador:

Visa (https://www.visaeurope.es/) anunciava que llançava el primer concurs mundial per donar suport a les dones emprenedores. “Per celebrar el Dia Internacional de la Dona, Visa, la companyia líder mundial en pagaments digitals, ha reforçat avui la seva implicación en l’apoderament de la dona amb el llançament de la primera iniciativa visa Everywhere: Women’s Global Editon. Aquest programa d’àmbit mundial convida a les dones emprenedores de tot el món a enfrontar-se a reptes tecnològics financers o d’impacte social tenint l’oportunitat de guanyar 100.000 dòlars en cada un dels dos reptes. El programa culminarà amb una final que se celebrarà coincidint amb l’inici de la Copa Mundial Femenina de la FIFA França 2019”. https://usa.visa.com/visa-everywhere/everywhere-initiative.html

Nestlé (https://empresa.nestle.es/cat) anuncia un pla global per promoure la igualtat de gènere. L’empresa vol assolir que el 30% de càrrecs executius d’alt nivell en el món siguin liderats per dones. Actualment, assegura la firma, aquest percentatge es troba al voltant del 20%. https://www.rrhhpress.com/organizaciones/45301-nestle-lanza-un-plan-global-para-acelerar-la-igualdad-de-genero-en-la-compania https://empresa.nestle.es/es/cvc/equipo-humano/igualdad-de-genero. L’empresa ha posat en marxa el Pla d’Acceleració d’Igualtat de Gènere per tal de consolidar i ampliar accions concretes i assolir així els nous objectius, que són:

↳ donar suport a tots els responsables perquè fomentin un lloc de treball inclusiu i formar-los perquè no actuïn de forma esbiaixada
↳ fomentar l’ús del programa remunerat de baixes per maternitat de la companyia i de les polítiques de treball flexible
↳ millorar els programes de mentoring per preparar dones d’alt potencial per a càrrecs directius
↳ contractar i promoure més dones en llocs executius d’alt nivell
↳ animar a les persones amb càrrecs de responsabilitat perquè ofereixin resultats concrets sobre igualtat de gènere, amb objectius clars
↳ continuar els esforços en defensa de la igualtat salarial i treballar per eliminar la bretxa salarial entre homes i dones
↳ informar de l’evolució d’aquestes mesures en l’informe anual de creació de Valor Compartit de l’empresa.

El centre tecnològic Eurecat (https://eurecat.org/), membre de Tecnio, va comunicar que participa en el projecte europeu DIAMOND, que analitza i recopila dades amb l’objectiu de convertir-les en coneixement útil i desenvolupar una eina d’autodiagnosi i protocols per al sector del transport, incloses la responsabilitat social corporativa i pautes d’ocupació que promoguin uns sistemes de transport més inclusius i eficients des d’una perspectiva de gènere. Per fer-ho, s’utilitzen tecnologies per a la recopilació i l’anàlisi de dades en l’àmbit europeu com ara l’aprenentatge automàtic (machine learning), mineria de dades i algoritmes imparcials que permetran identificar i dissenyar mesures específiques per satisfer les necessitats i les expectatives de les dones usuàries i professionals del sector del transport.

L’Associació/Col·legi d’Enginyers Industrials (https://www.eic.cat/) de Catalunya va acordar, el 25 de febrer passat, la creació de la seva primera Comissió d’Igualtat, Tecnologia i Futur, “amb la voluntat d’incloure aquests conceptes de manera transversal dins del col·lectiu de l’enginyeria”, va explicar Mireia Furriol, partner alliance manager per a la impressió de Gra Format d’HP. Aquesta nova comissió està formada per dones enginyeres membres de la junta de govern, amb la participació també del president Jordi Renom, el degà Josep Canós i el director general Pere Homs. “Cal que el millor talent de la societat es posi a treballar en tecnologia per ajudar a aportar solucions als problemes i reptes socials que tenim plantejats de cara al futur”, va afirmar Furriol. Els objectius de la nova comissió són:

↳ definir i implementar el decàleg de bones pràctiques de la igualtat dins d’Enginyers Industrials de Catalunya
↳ elaborar un mapa de totes les actuacions que s’estan desenvolupant en els camps de la igualtat i la tecnologia, per aportar valor com a entitat de professionals de l’enginyeria
↳ treballar en la promoció de vocacions STEM
↳ realitzar tasques d’assessorament i mentoria, enfocades als primers anys de la vida laboral de les enginyeres per tal d’ajudar-les a trencar el sostre de vidre.

Job Today (https://jobtoday.com/es/), l’aplicació per a la recerca d’ocupació en el sector serveis, cofundada per Polina Montano, una de les poques dones líders en una empresa tecnològica a Europa, va utilitzar enguany el hashtag #MorePowerfulTogether a nivell mundial per conscienciar de la importància de que no s’exclogui la veu de la dona a la societat, la política, a casa o a la feina. Amb aquesta etiqueta va voler promoure la idea de que els dos gèneres, junt en una mateixa conversa, ens oferirà un món millor. Segons les dades de la companyia, enguany un 55% de dones -la majoria amb feines a temps parcial- busquen ocupació a través de la seva plataforma, davant el 35% d’homes. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, l’any passat, el 75% de persones amb feines a temps parcial eren dones.

El Barça, en femení

El Grup Edelmira Calvetó del FC Barcelona va organitzar, el 8 de març i per segon any consecutiu, la jornada Barça: Femení, Plural, per donar visibilitat a la dona a través de l’esport, valorar l’aportació dels esports amateurs i destacar la potència de la marca en femení. El president del club, Josep Maria Bartomeu, i de la secretària de la junta directiva i presidenta del Grup Edelmira Calvetó, Maria Teixidor, van donar el tret de sortida a la jornada, en la qual hi van haver les taules rodones, Un estil, diversos camins i El sabor dels èxits amateurs, amb la participació de jugadores de l’equip femení del club i de representants femenines d’esports amateurs, i una tercera, Liderant amb l’exemple, apostes clares, en la qual hi van intervenir Julieta Verrier, directora de màrqueting de Stanley Black & Decker, i Jaweria Ali, directora de marca de Gillette, representants de dos dels patrocinadors del club.

Maria Vallès – Directora general de la Fundació FC Barcelona

També es van escoltar les ponències Marca en femení, a càrrec de Gemma Cernuda, experta en branding i comunicació en femení; Dones que Marquen, a càrrec d’Arancha Ruiz, consultora de Marca Personal, Talent i Headhunting; i Comunicació igualitària, el repte de les relacions interpersonals, a càrrec d’Estrella Montolio, doctora i catedràtica de Lingüística Hispànica a la Universitat de Barcelona. Al llarg de la jornada, conduïda per la periodista Marta Carreras, es va fer lliurament del premi Edelmira Calvetó a Encarna Hernández i Maria Planas, figures històriques del bàsquet, i es va presentar l’informe de la Fundació del FC Barcelona Dones esportistes: discriminacions, barreres, eleccions, a càrrec de Maria Vallès, directora general de la Fundació del club. (https://www.fcbarcelona.cat/ca/club/noticies/1089477/exit-de-la-jornada-barca-femeni-plural-en-la-celebracio-del-dia-de-les-dones).

El FC Barcelona també organitza anualment el Laboratori d’idees, una trobada liderada per la directiva Maria Teixidor, on els socis aporten idees amb l’objectiu d’apoderar la dona a l’esport.

Iniciatives públiques i privades

Moltes iniciatives i bones voluntats, però a la dona encara se la menysté en molts àmbits. La firma Idealo (https://www.idealo.es/), el comparador de preus en línia, donava a conèixer fa unes setmanes que el 34,27% de la demanda de consoles durant el 2018 va correspondre a dones. El món del videojoc ja no és només masculí però la publicitat els jocs i els usuaris semblen no voler que elles -nosaltres- també hi participin. Important seguir la comunicació constant que fa d’aquesta àrea tecnològica Women in Games ES https://womeningameses.com/ (Twitter: @mujeresenjuego) per estar al dia de com evoluciona el sector en relació a la dona. Segons l’estudi efectuat per Idealo, en la demanda de videojocs, la dona va suposar un 28,58%.

Des de l’administració catalana s’està treballant per disminuir la bretxa de gènere. Mireia Mata, directora general d’Igualtat, va presentar a finals de febrer la tercera edició de l’informe Evolució de la bretxa salarial de gènere (https://govern.cat/govern/docs/2019/02/20/11/04/38afe97a-955b-41b5-9150-96b869c85d91.pdf). Les dades presentades van constatar que tot i un lleu descens de mig punt respecte a l’any anterior, la bretxa salarial és gruixuda i se situa en el 23,4%, situant els guanys dels homes en més de 6.000 euros per sobre del de les dones. Mata va lamentar que tot i la millora, les dones encara són víctimes de dos fenòmens en el mercat laboral. D’una banda, el que es coneix com a sol enganxós, que les situa a la part baixa de l’escala salarial. I de l’altra, el que s’anomena sostre de vidre, ja que a més de les extremes dificultats que es troben per accedir a llocs directius, les dones més ben remunerades reben de mitjana un sou anual 9.000 euros inferior a la del seus companys. El treball a temps parcial, la diferència salarial -que s’accentua amb l’edat-, els contractes temporals i el tipus d’ocupació continuen penalitzant el col·lectiu femení.

Per fer front a aquestes diferències de gènere en el món laboral, l’Àrea d’Igualtat d’Oportunitats de la Direcció General d’Igualtat impulsa mesures de sensibilització, formació i suport tècnic a les empreses, administracions públiques i altres organitzacions públiques i privades, agents socials i treballadors. Aquestes mesures s’han traduït en un increment del pressupost de 582.784 euros el 2017 fins als 865.260,17 euros l’any passat. Durant el 2018, el departament va revisar i avaluar 69 plans d’igualtat, dels quals es van certificar i publicar en el Registre de Plans d’Igualtat del departament 58 de nous, que han repercutit en 55.509 treballadors. Actualment, el nombre total de plans registrats és de 147, amb afectació directa a 93.383 persones. A través del Contracte Programa amb els ens locals, el departament va subvencionar el 2018 un total de 501.613,97 euros que van permetre impulsar 153 projectes que han de facilitar la implementació de plans i polítiques d’igualtat a les organitzacions públiques i empreses. A més, a partir d’una nova línia de subvencions per a entitats socials, el departament va finançar amb 264.700 euros accions d’entitats dirigides a fomentar la igualtat d’oportunitats de dones i homes en el treball. Pel que fa a la formació, 1.367 persones, directives i representants sindicals principalment, va participar en algun dels cursos que va coordinar l’àrea del govern català l’any passat.

L’Estat de la qüestió

Lídia Arroyo, investigadora del grup de recerca Gènere i TIC de l’IN3 de la UOC (https://www.uoc.edu/portal/ca/index.html) apuntava que internet, tot i ser el mitjà habitual per buscar feina, “les bretxes augmenten a l’hora de fer-la servir per millorar el perfil professional i són les persones més formades, els homes, els qui més se’n beneficien per cursar formació en línia, accedir a la informació i participar en la xarxa”. Arroyo ha fet una recerca que es basa, per una banda, en un estudi de les polítiques TIC d’Espanya i de la Unió Europea, i de les dades estadístiques sobre l’ús efectiu d’internet, i, per l’altra, en un estudi qualitatiu fet sobre 32 dones en edat activa i en una posició desafavorida en l’esfera digital i el mercat laboral, que van participar en un curs per adquirir capacitats digitals per trobar feina. Les conclusions han estat que “l’adquisició de competències digitals no combat obstacles com la discriminació per raons d’edat, gènere o nacionalitat, ni la conciliació amb les responsabilitats familiars”, tot i que “les apodera, en tant que les fa confiar més en les pròpies capacitats personals i professionals, i promou la seva autonomia”.

D’altra banda, els tècnics del ministeri d’Hisenda han xifrat en 4.849 euros la bretxa salarial entre homes i dones durant el 2017 (últimes dades disponibles), fet que suposa un augment de 104 euros respecte a l’any anterior, segons l’informe Bretxa salarial i sostre de vidre (http://www.gestha.es/index.php?seccion=actualidad&num=594), elaborat amb dades de l’Agència Tributària. Segons l’informe, el salari mig de la dona es va situar un 29,3% per sota del dels homes, una bretxa que s’incrementa amb l’edat, des dels 472 euros per als menors de 18 anys fins als 11.472 euros per als més grans de 65 anys. Conclou que les dones ocupen les feines més precàries i jornades parcials, això com l’anomenat sostre de vidre que fa que malgrat que les dones representen el 46,3% dels treballadors, només reben dos de cada deu salaris per sobre dels 126.000 euros.

L’informe Diversitat i Inclusió, publicat a principis de març per la consultora Hays (https://www.hays.es/diversidad-inclusion/index.htm) destaca que el percentatge d’empreses liderades per dones va baixar el 2018 i es va situar en el 14%, un punt menys que l’any anterior. També conclou que la plantilla del 80% de les empreses espanyoles te menys de la meitat de dones i que el 46% d’aquestes te una presència femenina de menys del 10% en llocs de responsabilitat. Segons Hays, una de les barreres per al desenvolupament professional de les dones és la càrrega familiar, ja que el 45% d’elles assegura que ha renunciat a la seva carrera professional de manera temporal amb el naixement del seu fill, davant del 30% d’homes que ha pres la mateixa decisió. Pel que fa al volum de dones treballadores, segons el tipus d’empresa, el 63% de les start-up, el 43% de les pimes i el 30% de les grans companyies tenen menys del 25% de dones en les seves plantilles. Per autonomies, les empreses de Madrid té més del 50% de dones en les seves plantilles, seguida de Catalunya, amb el 23%; Andalusia, amb el 28%; el País Valencià, amb el 17%; i el País Basc, amb el 8%.

I per si encara hi havia alguna ombra de dubte malgrat la coincidència d’estudis i estadístiques, l’Organització Internacional del Treball (OIT) ha revelat que la bretxa de gènere en el treball gairebé no ha disminuït en els últims 27 anys (https://www.ilo.org/global/research/global-reports/global-wage-report/2018/lang–es/index.htm). Segons aquesta organització, la probabilitat de treballar per a una dona era, el 2018, 26% inferior a la d’un home, una millora d’un pobre 1,9% amb respecte el 1991. Aquest resultat contrasta amb un estudi recent que va evidenciar que el 70% de les dones s’estimen més tenir una feina que quedar-se a casa, un fet amb el qual, a més, el 66,5% dels homes hi estan d’acord. Les més afectades per aquesta situació són les dones amb fills menors de sis anys, que pateixen el que es denomina “la penalització professional de la maternitat”. Però la penalització de la dona-mare no es limita a l’accés a un lloc de treball, sinó que segueix a les dones al llarg de gran part de la seva trajectòria professional i obstaculitza les seves possibilitats d’arribar a llocs de lideratge. Les xifres parlen: només el 25% de gerents amb fills menors de sis anys són dones, mentre que la proporció de dones en càrrecs directius s’incrementa al 31% si no tenen fills petits.

Un altre aspecte que preocupa la OIT és que la rendibilitat de l’educació que obtenen les dones és menor que per als homes, com ho fa evident el fet que a nivell mundial el 41,5% de dones amb títol universitari no treballen, mentre que en el cas dels homes el percentatge se situa en el 17,2%.

Les dones també es veuen perjudicades per ser les que assumeixen en general la cura de persones dependents, sigui per vellesa, malaltia o discapacitat, així com també el treball de la llar. Manuela Tomei, directora del departament sobre Condicions de Treball i Igualtat de l’OIT, va afirmar que perquè això canviï no n’hi ha prou en eliminar tot allò que fa possible la discriminació i establir regles de compliment voluntari. Els països, va dir, han de dotar-se de lleis específiques que garanteixin no només la igualtat de tracte i d’oportunitats, sinó la igualtat de resultats, elements que també haurien d’estar inclosos en els convenis col·lectius. “Quan tot es deixa a la bona voluntat de les empreses, l’impacte que es te és limitat”, va reblar Tomei.

Islàndia, plena paritat

Islàndia és l’únic país que ha aconseguit plena paritat en les oportunitats de treball per a homes i dones, tot i que encara no ha assolit igualtat en les remuneracions. Per pal·liar aquesta bretxa, el govern islandès ha anunciat mesures concretes per donar-hi solució ja el pròxim any. Per arribar-hi, ha pres una sèrie de mesures que van des de la certificació d’empreses que paguen igual homes i dones que realitzen una feina d’un valor similar a l’establiment d’un sistema perquè les firmes privades rendeixin comptes en aquest àmbit.

En el món rural

Perquè cap dona quedi sense veu, recollim l’article signat per Ramona Mota, responsable del grup de treball per a la Igualtat de Gènere de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (http://www.cooperativesagraries.cat/), en motiu de la diada del 8 de març:

Les dones de les cooperatives agràries catalanes, també aixequem la veu

En el món rural cooperatiu, la dona viu una doble invisibilitat: pel fet de ser dona i per desenvolupar-se en un sector tradicionalment masculí.
Moltes dones participen de manera informal, irregular i precària en el mercat de treball perquè el caràcter majoritàriament familiar de les cooperatives agràries amaga, molt sovint, l’important paper de les dones en tasques que elles han d’adaptar i compaginar amb les responsabilitats familiars i domèstiques.
La societat actual està apostant per atraure el talent de les persones amb més capacitat i millor formades al llocs d’alta responsabilitat, i en aquest sentit s’estan posant en marxa actuacions per incorporar i retenir el talent de les dones a les empreses. La societat necessita la igualtat efectiva entre dones i homes per tal d’esdevenir més equilibrada i més justa, però també per promoure una major competitivitat empresarial i social.
Aquest model també és necessari que el traslladem al món rural i a les cooperatives agràries. A Catalunya, dels més de 32.000 socis productors, només el 21% són dones. En l’àmbit de la cooperativa, només un 4% de dones arriben als òrgans de govern i un ínfim 1,8% són presidentes de la cooperativa.
La dona hi és i està al capdavant de moltes explotacions, però la seva presència no és visible. És un exercici de responsabilitat que capgirem aquesta situació. El sector ha de comptar amb el talent i capacitat de totes i tots, valorant la preparació i aptituds de dones i homes per igual i adaptant-se a les diferents circumstàncies.
A la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya creiem en la defensa d’aquests principis i és per això que, en el marc de les actuacions del grup de treball per a la Igualtat de Gènere, vàrem organitzar el 14 de març una jornada per celebrar i reivindicar el paper de la dona de les cooperatives agràries catalanes, en aquest cas concret a les Terres de l’Ebre.
Volem propiciar que les dones de les cooperatives ens ho creguem i comencem a potenciar complicitats, compartir experiències, discutir sobre els obstacles de ser dones al món rural i incentivar canvis.
El futur comença avui!

*Aquest és només un petit recull de la informació que es va generar al voltant de la diada del 8 de març del 2019. Seguirem informant de totes les iniciatives que ens arribin, que tinguin com a objectiu l’apoderament de la dona i la igualtat entre gèneres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *